Banaan slaapverwekkend
Een banaan nemen voor het slapen gaan. Dat klinkt tegenstrijdig. Ben jij ook in de veronderstelling dat een banaan juist energie geeft? Bijvoorbeeld tijdens een wedstrijd? Dat klopt en ook daarvoor kun je een banaan prima gebruiken. Toch werkt een banaan ook juist slaapverwekkend.
’s Avonds nog veel eten zou ik zeker niet aanraden! Het geeft je onnodig veel energie die je lichaam niet gebruikt. Dit verstoort juist je nachtrust en zorgt ervoor dat genuttigde koolhydraten worden omgezet in vetten, vaak buikvet. Een ongewenst effect dus.
Het eten van een banaan is daarop een uitzondering. Het heeft voordelen voor je nachtrust.
Hoe zit dat dan?
Een banaan bevat 3 essentiële elementen die zorgen voor een betere nachtrust.
1. Een banaan bevat o.a. de mineralen magnesium en kalium. Deze mineralen zorgen ervoor dat je spieren slapper worden, ze gaan ontspannen. Dat werkt bevorderend voor het inslapen en doorslapen.
2. De hoeveelheid koolhydraten is hoog. De koolhydraten zorgen er ook voor dat het tryptofaan (zie punt 3) de hersenen goed kan bereiken om zijn werk te doen.
3. In een banaan zit veel tryptofaan. Dit is een essentieel aminozuur. En dus een eiwitbouwstof voor ons lichaam. We kunnen dit zelf niet maken en halen dit dus uit onze voeding. Tryptofaan zorgt in onze hersenen voor de aanmaak van serotonine. Dat heeft een kalmerende werking. Het wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Serotonine wordt door ons lichaam omgezet in melatonine. Voorwaarde is dat we ons bevinden in een donkere omgeving. Melatonine is het hormoon dat ervoor zorgt dat we kunnen slapen.
Kortom:
Door de tryptofaan, magnesium, kalium & koolhydraten in banaan EN een donkere omgeving treden de juiste aansturingen in werking die ervoor zorgen dat we slaperig worden.