Kun jij eten wat je smeert?

Heb jij ook last van slippervoeten? Van die eeltrandjes, ruwe huid?
Of heb je je helemaal suf gesmeerd met zonnebrandcrème?
Wellicht ben je veel meer dag en nachtcrème gaan gebruiken omdat je huid verdroogde tijdens de warme zomerdagen (jaja, we rekenen al die regenachtige weken maar even niet mee dan hé…)
Droog haar of haaruitval?

Als je bovenstaande herkent, lees dan even verder. Want, weet jij dat “alles wat je smeert, je ook moet kunnen eten?”
Begrijp me niet verkeerd, ik raad je niet aan om ‘s ochtends te starten met een omelet met natuurlijke zeep en een scheutje haarolie hoor.

Maar toch…
Je huid wordt ook wel eens je grootste orgaan genoemd. Het is een opname orgaan. Dat betekent dus dat je alles opneemt waaraan je huid wordt blootgesteld. Net zoals voeding wordt opgenomen via je darmen, neem je ook voedingstoffen op via je huid.
Veel mensen die bij mij komen voor de totaalaanpak “minder nachtpiekeren, meer slapen” hebben huidproblemen en vertonen diverse tekenen van vergiftiging. We zetten dan in op ontgifting. Dan denk je al snel aan voeding, maar cosmetica producten hebben ook een niet te onderschatten invloed!

Aan heel veel crèmes, potjes en oliën zijn onnatuurlijke stoffen toegevoegd. En hoe meer claims erop staan, hoe groter de kans dat er iets in zit wat juist niet zo gunstig is. Net zoals in de voedingsindustrie word je ook hier verleid met mooie woorden zoals ‘hydraterend, anti-aging, zonder kleurstoffen, enzovoort’.

Wat kun je doen? Welke alternatieven zijn er?

 • Vervang shampoo van de bekende grote spelers door shampoo op natuurlijke basis. Dit kan bijvoorbeeld via je kapper (heb je een kapper die je heel verbaasd aankijkt? Inspireer hem of haar dan om op onderzoek uit te gaan). Maar ook via reformzaken of online natuurlijk. Verdiep je in de ingrediënten en lees erover. Zelf ben ik fan van natuurlijke zeepblokjes voor shampoo, conditioner én huid. Er zijn tal van varianten verkrijgbaar.
 • Savon de Marseille is een ideale zeep om je huid mee te wassen en je hebt ook varianten om je was mee te doen. Via skinessence kun je de originele bestellen, dat heb ik even voor je uitgezocht. En ook via de fabriek van Marius Fabre in Frankrijk zelf, online natuurlijk. Of je maakt er een leuke vakantie van, het is mooi daar, in de Provence. Heerlijk nu nog in september, dus sla je slag.
 • Let even goed op: Zeep die geschikt is voor je huid is niet geschikt voor je haar. Huid en haar hebben namelijk een andere PH waarde. Je haar heeft een lagere PH waarde en is zuurder dan je huid. Daar wordt in een goede shampoo / zeep rekening mee gehouden.
 • Van natuurlijk zeep en shampoos heb je vaak veel minder nodig. Daardoor is het vaak nog goedkoper, ook al is de aanschaf misschien duurder. Je doet er gewoon veel langer mee!
 • Gebruik natuurlijke producten voor je huid zoals bijvoorbeeld kokosolie of sheaboter. Beiden zijn goed smeerbaar en voeden je huid. Ze bevatten vitamines, essentiële vetzuren en mineralen. Sheaboter beschermt zelfs tegen UV straling en helpt spierpijn verminderen. Als je sheaboter koopt, let dan even op de herkomst. Worden de vrouwen die deze boter kneden met de hand ook voldoende betaald voor hun harde werk? Kortom, kies voor een eerlijke aanbieder die informatie hierover op de website vermeldt. Ik smeer dagelijks zelfgemaakte magnesiumolie (even googlen) op mijn voeten en daarna sheaboter. Heerlijk verzorgend.
 • Er is ook natuurlijke deodorant verkrijgbaar. Je smeert dit immers elke dag, dus het loont zich om ook hiervan een natuurlijke variant te zoeken.
 • Verder kun je honing gebruiken, bijvoorbeeld voor het verzorgen van wondjes. Smeer er honing op en je wondje geneest sneller en mooier! Neem wel altijd honing van de imker. Ook bijenwas is een prachtig product dat je kunt inzetten voor je huid.
 • TIP: kijk vooral eerst eens naar zo puur mogelijke producten. Zoals Aloë vera, kokosolie, olijfolie, honing, sheaboter, komkommer, amandelolie, bijenwas. Dat is én effectief én goedkoop.
 • Maak je eigen overwegingen: Ik kleur mijn haar al lange tijd en dat is een keuze. Want ik wil nu eenmaal niet als grijsaard rondlopen. Alhoewel het me misschien best zou staan, kies ik toch voor kleur. Mijn kapster gebruikt haarverf op natuurlijke basis. In elk geval daardoor heel veel beter dan de gebruikelijke variant. Dat is dan mijn overweging.

Naast deze basisinformatie is er natuurlijk nog veel meer informatie te vinden over natuurlijke cosmetica. Zoek zelf je weg.

Verlies jezelf niet in alles wat er mogelijk is maar maak gewoon 1 keuze.
Bijvoorbeeld het vervangen van je dag-nachtcrème, je shampoo of je douchegel. Elke stap is winst.
Verander één product dat je dagelijks gebruikt en je maakt dus meteen elke dag een verschil! 1 keuze leidt zo tot 365 x per jaar verbetering. 

Hoe beter jij je huid en haar voedt, hoe beter je slaapt. Alle gifstoffen die je tot je neemt via je huid hebben een vervelende uitwerking. Dat zal je je slaap verstoren. Daarom is ook dit een onderdeel van de totaalaanpak. Niet bij iedereen ligt hier de focus, dat is per persoon verschillend.

Voor vragen of meer informatie stuur gerust een mailtje naar info@energiek-met-ingrid.nl of neem een kijkje op mijn website.

 

 

 

Energiek met Ingrid.

Voor iedereen die slecht slaapt en klachten ervaart.
Voor als je NU de eerste stap wilt zetten naar een energieke jij.

Energiek met Ingrid verstuurt 1 à 2 keer per maand een nieuwsbrief.

Aanmelden voor de nieuwsbrief:

Maasstraat 39
5995NB Kessel-Eik
Tel: 06 29 59 22 10
E: info@energiek-met-ingrid.nl
Facebook #Energiek-met-Ingrid
KvK nr: 73189693

Copyright © 2024 Energiek met Ingrid, alle rechten voorbehouden.

Voorwaardenchecklistuit ' mijn slaapbijbel

Vul hier je naam en e-mailadres in en ontvang meteen jouw voorwaardechecklist uit 'mijn slaapbijbel. Deze wordt dan automatisch gedownload!

  Deze gegevens zijn alleen voor intern gebruik en worden niet aan derden versterkt. Abonneer je ook op de nieuwsbrief en mis niks van nieuwe, tips en activiteiten. Zodra je op download klikt zal de pdf met de voorwaarden checklist automatisch gedownload worden.Voorwaarden checklist slaap

  10 tips voor een betere nachtrust

  Vul hier je naam en e-mailadres in en ontvang meteen jouw 10 tips voor een betere nachtrust. De 10 tips worden dan automatisch gedownload!

   Deze gegevens zijn alleen voor intern gebruik en worden niet aan derden versterkt. Abonneer je ook op de nieuwsbrief en mis niks van nieuwe, tips en activiteiten. Zodra je op download klikt zal de pdf met de 10 tips automatisch gedownload worden.