Slaap is de beste meditatie

De Dalai Lama gebruikte deze uitspraak ooit, “slaap is de beste meditatie”
Slapen brengt je lichaam in een staat van zijn die vergelijkbaar is met meditatie, al zijn er zeker ook verschillen. Tijdens het mediteren ben je aanwezig en wakker. Bij slaap daarentegen ben je je niet bewust van je omgeving en van jezelf. Slaap duurt langer dan meditatie en richt zich op het onderbewuste en onbewuste, terwijl meditatie zich juist richt op het bewuste en onderbewuste. Voor meditatie moet je moeite doen en heel goed focussen. Voor slaap geldt dit normaal gesproken niet, dit gaat vanzelf.

Als slapen vanzelf gaat, waarom lukt het dan toch bij zoveel mensen niet?
In ons lichaam hebben we een sympathisch en parasympatisch zenuwstelsel. Het sympathische zenuwstelsel zorgt voor actie, reactie en zet ons in de AAN stand. Het para-sympathische zenuwstelsel zorgt voor rust en ontspanning en zet ons weer UIT. Deze twee systemen werken nauw met elkaar samen en zijn zeer functioneel. Zo zijn we in staat om snel te reageren en bergen werk te verzetten op momenten dat dit nodig is. Deze eigenschappen worden in onze Westerse maatschappij volop van ons gevraagd en aangewakkerd. Rust nemen wordt nog steeds vaak gezien als zwakte. We zijn veelal opgegroeid met het idee dat we hard moeten werken, continu bereikbaar moeten zijn en overal iets van moeten vinden. We staan dus de hele dag AAN. Bij mediteren en ook bij slapen staat dit systeem UIT. Dat wil niet zeggen dat er niks gebeurt in ons lichaam, in tegendeel. Juist als het sympathische deel uit staat en het para-sympathische deel het overneemt gebeuren er wezenlijke dingen. Zo krijgt ons onderbewuste de kans om ons te voeden met nieuwe ideeën, kan ons lichaam herstellen van fysieke en mentale inspanning en kan ons spijsverteringstelsel in alle rust weer opladen.
Slaap is dus zeker niet niets doen! Slaap is hard werken om je lichaam weer klaar te stomen voor een nieuwe dag.
Door je dag anders in te delen en meer rustmomenten voor jezelf te creëren, kun je je slaap positief beïnvloeden. In de huidige leefstijl van veel mensen is meditatie overdag een goed hulpmiddel om het slapen ‘s nachts te bevorderen. De moeite waard dus om dit eens uit te proberen met de vele meditaties die er zijn online.

 

 

Energiek met Ingrid.

Voor iedereen die slecht slaapt en klachten ervaart.
Voor als je NU de eerste stap wilt zetten naar een energieke jij.

Energiek met Ingrid verstuurt 1 à 2 keer per maand een nieuwsbrief.

Aanmelden voor de nieuwsbrief:

Maasstraat 39
5995NB Kessel-Eik
Tel: 06 29 59 22 10
E: info@energiek-met-ingrid.nl
Facebook #Energiek-met-Ingrid
KvK nr: 73189693

Copyright © 2024 Energiek met Ingrid, alle rechten voorbehouden.

Voorwaardenchecklistuit ' mijn slaapbijbel

Vul hier je naam en e-mailadres in en ontvang meteen jouw voorwaardechecklist uit 'mijn slaapbijbel. Deze wordt dan automatisch gedownload!

    Deze gegevens zijn alleen voor intern gebruik en worden niet aan derden versterkt. Abonneer je ook op de nieuwsbrief en mis niks van nieuwe, tips en activiteiten. Zodra je op download klikt zal de pdf met de voorwaarden checklist automatisch gedownload worden.Voorwaarden checklist slaap

    10 tips voor een betere nachtrust

    Vul hier je naam en e-mailadres in en ontvang meteen jouw 10 tips voor een betere nachtrust. De 10 tips worden dan automatisch gedownload!

      Deze gegevens zijn alleen voor intern gebruik en worden niet aan derden versterkt. Abonneer je ook op de nieuwsbrief en mis niks van nieuwe, tips en activiteiten. Zodra je op download klikt zal de pdf met de 10 tips automatisch gedownload worden.