Slaap is de beste meditatie
De Dalai Lama gebruikte deze uitspraak ooit, “slaap is de beste meditatie”
Slapen brengt je lichaam in een staat van zijn die vergelijkbaar is met meditatie, al zijn er zeker ook verschillen. Tijdens het mediteren ben je aanwezig en wakker. Bij slaap daarentegen ben je je niet bewust van je omgeving en van jezelf. Slaap duurt langer dan meditatie en richt zich op het onderbewuste en onbewuste, terwijl meditatie zich juist richt op het bewuste en onderbewuste. Voor meditatie moet je moeite doen en heel goed focussen. Voor slaap geldt dit normaal gesproken niet, dit gaat vanzelf.
Als slapen vanzelf gaat, waarom lukt het dan toch bij zoveel mensen niet?
In ons lichaam hebben we een sympathisch en parasympatisch zenuwstelsel. Het sympathische zenuwstelsel zorgt voor actie, reactie en zet ons in de AAN stand. Het para-sympathische zenuwstelsel zorgt voor rust en ontspanning en zet ons weer UIT. Deze twee systemen werken nauw met elkaar samen en zijn zeer functioneel. Zo zijn we in staat om snel te reageren en bergen werk te verzetten op momenten dat dit nodig is. Deze eigenschappen worden in onze Westerse maatschappij volop van ons gevraagd en aangewakkerd. Rust nemen wordt nog steeds vaak gezien als zwakte. We zijn veelal opgegroeid met het idee dat we hard moeten werken, continu bereikbaar moeten zijn en overal iets van moeten vinden. We staan dus de hele dag AAN. Bij mediteren en ook bij slapen staat dit systeem UIT. Dat wil niet zeggen dat er niks gebeurt in ons lichaam, in tegendeel. Juist als het sympathische deel uit staat en het para-sympathische deel het overneemt gebeuren er wezenlijke dingen. Zo krijgt ons onderbewuste de kans om ons te voeden met nieuwe ideeën, kan ons lichaam herstellen van fysieke en mentale inspanning en kan ons spijsverteringstelsel in alle rust weer opladen.
Slaap is dus zeker niet niets doen! Slaap is hard werken om je lichaam weer klaar te stomen voor een nieuwe dag.
Door je dag anders in te delen en meer rustmomenten voor jezelf te creëren, kun je je slaap positief beïnvloeden. In de huidige leefstijl van veel mensen is meditatie overdag een goed hulpmiddel om het slapen ’s nachts te bevorderen. De moeite waard dus om dit eens uit te proberen met de vele meditaties die er zijn online.