Suiker en bewerkte koolhydraten als slaapverstoorders.

Suiker en bewerkte koolhydraten kunnen een grote slaapverstoorder zijn. Wist je dat?

Hoe dit werkt leg ik je hier stap voor stap uit. 

Je lichaam hoeft geen moeite te doen om toegevoegd suiker nog af te breken, waardoor het meteen wordt omgezet in glucose. Dat gaat erg snel en is als het ware ONnatuurlijk.

Als je groenten en fruit eet, wordt een deel ervan (de koolhydraten) uiteindelijk ook omgezet tot glucose alleen duurt dit proces veel langer. Dat is natuurlijk. Dat komt omdat in groenten en fruit ook vezels zitten die vertragend werken. Die vezels zijn daarnaast heel goed voor je darmen en belangrijk voor een goede stoelgang. Bovendien bevatten groenten en fruit veel vitaminen en mineralen, stoffen die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. En die niet te vinden zijn in suiker. 

Hoe werkt dat nu met die bloedsuikerspiegel? 

 • Koolhydraten worden omgezet naar suiker, we noemen dat glucose. Die glucose wordt door je lichaam gebruikt voor energie. 
 • Wanneer de afbraak van koolhydraten SNEL verloopt stijgt je bloedsuikerspiegel erg snel.
 • Je lichaam reageert hierop door het hormoon insuline aan te maken. Dit hormoon zorgt ervoor dat je suiker wordt opgenomen in je cellen en als energie wordt gebruikt. Of, als je er teveel van hebt, als vet wordt opgeslagen. 
 • Door een snelle stijging komt er veel insuline vrij. Dat zorgt vervolgens weer voor een snele daling. daardoor krijg je al snel na het eten weer trek in koolhydraten / zoete voedingsmiddelen. En het proces herhaalt zich.

Herkenbaar? Ook vaak zin in zoet gedurende de dag of net na het eten alweer?

 • Als dit proces van snelle stijging en snelle daling zich vaak herhaald (bij suikers en snelle koolhydraten zoals witte pasta’s, rijst en brood, kant&klaar producten) dan raakt je lichaam als het ware overbelast door de grote insuline aanmaak.
 • Je lichaam reageert hierop door minder gevoelig te worden voor insuline. Dit noemen we insuline ongevoeligheid.
 • Insuline ongevoeligheid is dus een verstoring van je systeem. 
 • Dat leidt tot ontstekingen die we niet meteen kunnen zien en voelen. We noemen dit laaggradige ontstekingen. Ze sluimeren op de achtergrond.
 • Na verloop van tijd krijg je vage klachten die vaak onoplosbaar lijken. Slecht slapen is er eentje van. Maar ook darmproblemen, huidproblemen, maagklachten enzovoort. 

De oplossing? Meestal is het zaak om anders te gaan eten: toegevoegde suikers en dus ook verborgen suikers uit te bannen of in elk geval sterk te verminderen. Daarnaast is het herstellen van je nachtrust nodig. Goed slapen is namelijk een voorwaarde om je systeem te laten herstellen. Goed eten en slecht slapen zet weinig zoden aan de dijk.  

Soms doe je erg je best om suiker te laten staan: geen suiker meer in de koffie, stoppen met snoepen en gebak weigeren op feestjes. Dan zet je al mooie stappen!

Enkele extra tips voor jou:

 • Het lastige van suiker is dat het vaak wordt toegevoegd aan producten zonder dat je het doorhebt. Het zit bijvoorbeeld in veel pastasauzen, muesli en ontbijtgranen, saladedressing, sommige broden, zuivel en drankjes.
 • Lees eens het etiket. En bedenk dan dat 4 gram suiker hetzelfde is als 1 suikerklontje. Bij de ingrediënten zie je of er suiker extra is toegevoegd. Bij de voedingswaardetabel zie je hoeveel suiker erin zit per 100 gram of 100 ml. Als je dus 200 gram of ml eet moet je dat getal verdubbelen. Soms staat er ook bij vermeld hoeveel suiker 1 portie bevat. 
 • Let op met vruchtensappen en smoothies! Soms zit er geen toegevoegd suiker in. Maar doordat de vruchten worden geblenderd of geperst (verse jus) krijg je in één keer veel meer suiker binnen dan wanneer je een stuk fruit eet. Je kunt immers best een glas verse jus gemaakt van 3 sinaasappels, in één teug leegdrinken. Maar 3 sinaasappels eet je achter elkaar niet zo snel op. Resultaat: met de verse jus mis je de vezels en vitaminen uit de vliesjes en drink je vooral het vocht en de suiker.

En die koolhydraten, hoe zit dat dan? 

Weet jij ook dat koolhydraten in je lichaam worden omgezet naar suiker? En dat ook koolhydraten zorgen voor een stijging van je bloedsuiker spiegel? 

Juist de snelle en bewerkte koolhydraten worden in je lichaam heel snel omgezet naar suiker.  

Eet je bij elkaar opgeteld stiekem toch best veel van deze bewerkte en snelle koolhydraten zoals brood, pasta’s, rijst, aardappelen en kant en klare producten? Dan kan het zomaar zijn dat hier een oorzaak voor je slaapprobleem ligt.

Ook bij grotere hoeveelheden van deze producten raakt je bloedsuikerregulatie op den duur verstoord, net zoals bij een grote suikerinname zoals hierboven beschreven. Met de vage klachten als gevolg zoals darmproblemen, huidklachten, heftige overgangsklachten en dus ook slaapproblemen.

De oplossing? Je voeding aanpassen, meer groenten en fruit, meer eiwitten en gezonde vetten en minder bewerkte koolhydraten en suikers. Klinkt simpel toch? Helaas vinden mensen het toch vaak lastig om die veranderingen in hun uppie door te voeren. En hoe weet je dat je de goede dingen doet? Hoe lang hou je iets vol? 

Een steuntje in de rug en goed onderbouwde informatie helpt je om door te zetten en vertrouwen te blijven houden. Voor vragen of meer informatie stuur gerust een mailtje naar info@energiek-met-ingrid.nl of neem een kijkje op mijn website.

Ook organiseer ik een slaap-inspiratie avond op 6 april. Hier leer je alles over de verschillende factoren die van invloed zijn op je slaap. Denk hierbij aan voeding, ontspanning, beweging, zingeving, omgevingsfactoren, lichamelijke en mentale aspecten. Dit is jouw kans op meer informatie om je slaap te optimaliseren. Meld je aan via de website.

 

 

Energiek met Ingrid.

Voor iedereen die slecht slaapt en klachten ervaart.
Voor als je NU de eerste stap wilt zetten naar een energieke jij.

Energiek met Ingrid verstuurt 1 à 2 keer per maand een nieuwsbrief.

Aanmelden voor de nieuwsbrief:

Maasstraat 39
5995NB Kessel-Eik
Tel: 06 29 59 22 10
E: info@energiek-met-ingrid.nl
Facebook #Energiek-met-Ingrid
KvK nr: 73189693

Copyright © 2024 Energiek met Ingrid, alle rechten voorbehouden.

Voorwaardenchecklistuit ' mijn slaapbijbel

Vul hier je naam en e-mailadres in en ontvang meteen jouw voorwaardechecklist uit 'mijn slaapbijbel. Deze wordt dan automatisch gedownload!

  Deze gegevens zijn alleen voor intern gebruik en worden niet aan derden versterkt. Abonneer je ook op de nieuwsbrief en mis niks van nieuwe, tips en activiteiten. Zodra je op download klikt zal de pdf met de voorwaarden checklist automatisch gedownload worden.Voorwaarden checklist slaap

  10 tips voor een betere nachtrust

  Vul hier je naam en e-mailadres in en ontvang meteen jouw 10 tips voor een betere nachtrust. De 10 tips worden dan automatisch gedownload!

   Deze gegevens zijn alleen voor intern gebruik en worden niet aan derden versterkt. Abonneer je ook op de nieuwsbrief en mis niks van nieuwe, tips en activiteiten. Zodra je op download klikt zal de pdf met de 10 tips automatisch gedownload worden.