Variatie als toverwoord voor jouw slaapprobleem.
Variatie is van enorm belang voor een gezond lichaam. Hoe zit dat nou?
De meest voor de hand liggende vorm van variatie gaat over voeding. Hoe gevarieerder je eet, hoe actiever je lichaam blijft in je spijsvertering. Kies je dagelijks voor hetzelfde ontbijt, dan wordt je lichaam als het ware ‘lui’. Door te variëren trigger je je spijsvertering om steeds weer op nieuwe manieren je voeding te verwerking. En dat houdt je systeem alert en actief. En dus blijft het ook volop werken, waar het voor bedoeld is.
Variatie zit ook in bewegen. Krachttraining dient andere doelen dan conditietraining. Matig intensief bewegen vraagt wat anders van je lichaam dan hoog intensief trainen. Door verschillende vormen van bewegen in je weekritme op te nemen wordt je lichaam via verschillende kanalen getraind. Zo heeft krachttraining als voordeel dat het nog wat langer nawerkt na de training omdat je spieren zich moeten herstellen. Je spieren en je gestel worden er sterker van waardoor je meer aan kunt en minder snel klachten krijgt.
Conditietraining versterkt je uithoudingsvermogen en daarmee je longcapaciteit en je algehele gevoel van fitheid.
Matig intensief bewegen zoals wandelen en fietsen zijn milder voor je lichaam en bijvoorbeeld heel functioneel om ’s avonds uit te voeren. Je kunt dan juist beter slapen, terwijl je van intensief trainen juist wakkerder wordt en nog een tijd in de áan’ stand staat.
Variatie in ademtechnieken is ook heel zinvol voor je lijf en brein. De neusademhaling als basis zorgt ervoor dat je een goed fundament bouwt als het gaat om je ademhaling. Daarnaast zijn er diverse ademtechnieken die ervoor zorgen dat je beter ontspant. Dat geeft je lichaam de kans om uit de ‘AAN’ stand te gaan en bijvoorbeeld aan de spijsvertering toe te komen. Ook zijn er ademtechnieken die juist je stress systeem uitdagen waardoor je je eigen stress bestendigheid kunt trainen.
Door dus te variëren in voeding, bewegen en ademen hou je je lichaam op verschillende manieren actief en dat bevordert je gezondheid.
Hoe ziet dat er nou uit in de praktijk?
Je kunt bijvoorbeeld 3 favoriete ontbijtgerechten bedenken en die dagelijks afwisselen. De vierde dag eet je dan weer je eerste favoriete ontbijt. Hetzelfde kan uiteraard heel handig voor de lunch. Kies dingen die je echt lekker vindt en die gezond zijn. Denk bijvoorbeeld aan groenteomelet, eier-banaanpannenkoekjes, een salade met vette vis en avocado, eiermuffins, desembrood met avocado en tomaat of een gekookt ei, desembrood met warme geroerbakte groenten, goed gevulde verse soep van groenten en vis of gevolgelte, een smoothiebowl met minimaal 50% groenten en noten-pitten-zaden erin, enzovoort.
Beweeg dagelijks en kies voor bijvoorbeeld 1-2 keer per week krachttraining. Wist je dat je tegenwoordig ook powerstrong kunt volgen in de buitenlucht bij Energiek met Ingrid? Vul dit aan met praktisch bewegen zoals tuinieren, schoonmaken, te voet of met de fiets naar de winkel. En train 1-2 keer per week je conditie door bijvoorbeeld in sneller tempo te lopen of fietsen, hardlopen, of kies een andere sport die je leukt vindt. Ook een gouden tip is om een afspraak met een vriend(in) lopend te doen ipv zittend. Dan heb je win-win.
Wanneer we aan ademen denken kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld yoga, ademtechnieken die op you tube veel te vinden zijn, meditaties en in de basis gewoon de neusademhaling gedurende de dag.
Wil je meer weten over al deze onderwerpen, dan is ‘mijn slaapbijbel’ wellicht een aanrader. Hierin heb ik uitgebreid bovenstaande en nog veel meer voor je uitgewerkt. Een praktisch doe het zelf boek.
‘Mijn slaapbijbel’ kun je bestellen via deze link: https://energiek-met-ingrid.nl/bestelpagina/
Hoe dan, varieer en ga bij jezelf eens na wat jouw eerste stappen kunnen zijn om dit te bereiken.
Veel plezier met het ontdekken van nieuwe gewoonten!